Om at leve een dag ad gangen

Begin at once to live, and count each separate day as a separate life (Seneca)

Vi har svært ved at leve i nuet og leve een dag ad gangen.

Derfor oplever vi også vanskeligheder, når vi i stedet fanges af tanker omkring vores fremtid og fortid.

Vi kan være dybt optagede af at tænke over de ting, som er hændt os i vores fortid. Eller vi kan bruge kræfter på at forstå os selv og vores livssituation ud fra vores livshistorie.

Vi kan bruge oceaner af tid og kræfter på at gruble over de ting, som måske og måske ikke hænder os i vores fremtid. Vi kan have en tendens til at leve vores liv efter planer og strategier for, hvordan vi gerne vil have at vores fremtid kommer til at forløbe for os.

Ved at hænge fast i vores fremtid eller vores fortid undgår vi at være til stede i vores liv, som det former sig lige nu og her. Vi bliver aldrig nærværende i det liv, som vi nu engang er placeret i lige nu og her. Mange af de bekymringer og megen af den lidelse, som vi oplever, skyldes, at vi ikke fokuserer på at være til stede nu og her.

De stoiske filosoffer levede ud fra den indsigt, at vi må frigøre os fra vores fremtid og fortid og i stedet være til stede, der hvor vi er i livet nu og her. Ved at være fuldt til stede i vores liv oplever vi at være del af en større virkelighed, end den vores tanker kan holde os fast i gennem spekulationer over fortid og fremtid.

With the past, I have nothing to do; nor with the future.  I live now (Ralph Waldo Emerson)

Livet må leves een dag ad gangen med fuldt nærvær og tilstedeværelse.

Når du overgiver dig til det, der er og dermed bliver totalt nærværende, ophører fortiden med at have nogen magt (Eckhart Tolle, ‘Lev i nuets kraft’)

Den tyske filosof Friedrich Nietzsche fremsatte den idé, at vi må leve livet, som om vi vil have det gentaget i een uendelighed – den evige genkomst.

Bruger vi den idé som en rettesnor for vores liv, kommer vi til den erkendelse, at et liv i fortiden eller fremtiden er spild. Hvem vil have sine bekymringer for morgendagen eller sine spekulationer over fortiden gentaget i det uendelige?

Link til eksistentiel terapi

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s