2. Når essensen tager overhånd

Søren Kierkegaard beskriver spidsborgeren, der er tilpasningsdygtig og ikke bevidst i forhold til sig selv. Spidsborgeren må hele tiden sammenligne sig selv med andre og skæve til omverdenen for at definere sig selv.

Emmy van Deurzen skildrer, hvordan jeg kan fastlåse mig i min essens ved hele tiden at bortforklare mig selv ved, at ”Grunden til at jeg er sådan er, er fordi min barndom, mine personlighedstræk etc.” og derved lukker man sig af over for eksistensen som noget dynamisk, levende, reflekterende og foranderligt.

Alice Holzhey-Kunz skildrer, hvordan essensen kan overskygge i et menneskes liv ved at man investerer for meget af sig selv i det ”ydre”, der kommer til at bære eksistensen, og når ”illusionerne” så bryder sammen er Intet tilbage og depressionen kan melde sig. Dette er en forudsætning for at bygge nyt op.

Anne-Lise Schibbye tager fat på en skelnen imellem at ’leve uden for sig selv’ og ’leve med nærvær i forhold til både sig selv og andre’. Det svarer til at søge sin identitet og leve med udgangspunkt i det uoprindelige eller blive os selv og leve ud fra det oprindelige (værensdybet, en selv)

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s