Daseinsanalyse / tilstedeværensanalyse

Af Anders Dræby Sørensen, 2012

Omkring 1930 faldt psykiateren og psykoanalytikeren Ludwig Binswanger over Martin Heideggers Daseinsanalytik i et forsøg på at give psykiatrien et mere humant fundament og gøre den til en slags  antropologisk videnskab om menneskelig misære, der følgelig får betegnelsen Daseinsanalyse. Mesteren Heidegger selv afsværger Binswangers omformning af sin lære som noget forkludret miskmask, men Binswanger kalder det en konstruktiv misforståelse.

I 1950′erne tager Heidegger imod en invitation fra en anden schweizisk psykiater og psykoanalytiker, Medard Boss, til at bidrage til udformningen af en ny ontologisk fundering af psykoanalysen, der er befriet for Sigmund Freuds komplekse vokabular og fantasmogoriske metapsykologiske teoriapparat. Resultatet bliver en ny version af Daseinsanalysen, der sigter mod at gøre patienten i stand til at udfolde sine indre muligheder for at relatere sig i åbenhed mod verden. Boss udvikler ikke mindst en interessant tilgang til drømmeterapi på dette grundlag.

Daseinsalanysen er senere blevet videreudviklet hos Gion Condrau og særligt hos Alice Holzhey-Kunz, der har ført projektet videre i en mere hermeneutisk retning.

(Uddrag fra Anders Dræby Sørensen (2012). Eksistentiel terapi i overblik, Slagmark – Tidsskrift for Idéhistorie: 63, 161-4)

Anders Dræby, link til eksistentiel samtale

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s